Expoplu Experiment: Through the Gate, darkly

ENG
Expoplu Experiment: Through the Gate, darkly is a duo exhibition with two young talents that transformed the exhibition space of Expoplu into a sprightly, vibrant studio during a short working period. An experiment in which meeting, collaboration and exchanging each other’s materials and methodologies are central. Because of the inability to meet physically by COVID-19, artists Joeri Woudstra and Audrey Large started their dialogue in digital surroundings. For this edition of Expoplu Experiment, Woudstra and Large are given a free hand to create a new (collaborative) work within the walls of a physical exhibition space, as a digital version of Expoplu. Through the Gate, darkly is on show from 10 July to 9 August 2020 in Nijmegen.

Lees meer
Expoplu Engage: In Belief of Power

Op vrijdag 3 juli open wij onze eerste show ‘In Belief is Power’. Niet in Nijmegen, maar in Arnhem! De deelnemende kunstenaars zijn Jonathan van Doornum, Hannah Dawn Henderson, Fiona Lutjenhuis en Hristina Tasheva. De tentoonstelling is te zien van 4 juli tot en met 26 juli 2020 aan de Driekoningenstraat 16 te Arnhem.

In de poging om een beter begrip te krijgen van de krachten die onze samenleving vormen tot wie zij is, kan de rol van geloof als mechanisme of geloof als een middel gezien worden als een maker en breker van werelden. ‘In Belief is Power’ engageert zich tot vragen rondom geloof als gegeven. De tentoonstelling richt zich niet uitsluitend op geloof in termen van religie, maar stelt het idee van geloof als middel centraal; geloof als sociale tool met een transformatieve potentie. In de tentoonstelling worden kunstwerken getoond die geloof in uiteenlopende contexten agenderen, zoals nationalisme, politiek, religie, spiritualisme en hoop. De titel is gebaseerd op het project ‘In Belief is Power’ van Hristina Tasheva.

Gedurende ‘In Belief is Power’ zal er een paralleltentoonstelling te zien zijn van Arnhems kunstinitiatief Rizoom rondom het thema ‘False Beliefs’. Zij presenteren werk van Suzanna van Oers, Eva van Ooijen, Marije Aagje en Marieke Polderdijk. Lees hier meer over Rizoom.

Lees meer
Unlocked/Reconnected: Annabelle Binnerts

Expoplu doet mee aan het initiatief Unlocked/Reconnected. Dit landelijke project brengt meer dan tweehonderd ‘huizen voor de kunst’ in Nederland samen. Het vertrekpunt is solidariteit en de wil om gezamenlijk te reflecteren op wat (t)huis is.

Tijdens Unlocked/Reconnected toont Expoplu ‘Hopefully Gloomy’ van Annabelle Binnerts. Het werk is voortgekomen uit een gelijknamig gedicht dat zij afgelopen jaar schreef. Het uitgangspunt voor dit gedicht was om een opsomming te schrijven van de verschillende manieren waarop we de natuur, door middel van de verhalen die we vertellen, een symbolische waarde toeschrijven. Hoe bijvoorbeeld elke vos een listig wezen is, en er elke winter een dik pak sneeuw valt.

Lees meer
Brieven aan Nijmegen

‘Beste Nijmegenaar, 

Hoe gaat het met je? Hou je het een beetje vol met al die maatregelen? En spreek je nog genoeg mensen, nu we allemaal afstand van elkaar moeten houden?’

Bij Expoplu zijn we nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Daarbij zoeken we altijd naar een zekere veelstemmigheid. Maar waar vind je al die verschillende stemmen als je zoveel mogelijk binnen moet blijven?

Daarom is deze brief voor jou! Wie ben jij? Wat leeft er bij jou? Hoe ga je om met deze lastige tijden? Wat mis je en wat geeft je hoop? Je kunt ons terug schrijven via brievenaannijmegen@expoplu.nl. Natuurlijk beantwoorden we dan je brief. 

Lees meer
Expoplu 2020: A Change of Production

A Change of Production is de titel van het jaarprogramma van Expoplu, waarin de totstandkoming en logistiek van kunstproductie centraal staan en er gekeken wordt naar hoe nieuwe vormen van productie ontwikkeld kunnen worden. Door het Covid-19-virus worden we nu gedwongen om in lijn met ons jaarplan opnieuw te kijken naar onze programmering, omdat we voorlopig geen fysieke tentoonstellingen of evenementen kunnen organiseren.

We gaan de uitdaging aan! Om te zorgen dat we ons online net zo goed kunnen presenteren als offline in de tentoonstellingsruimte. En om ervoor te zorgen dat we ook in deze tijden hedendaagse kunst naar je toe kunnen brengen.

Wij hebben hier veel plannen voor, en zijn hard aan het werk om dit mogelijk te maken. Tot die tijd kun je in ieder geval op onze website genieten van het werk van Thijs Linssen, Eternal Sunshine. In stressvolle tijden is het kijken naar kunst én het kijken naar de zon van groot belang voor onze gemoedsrust en gezondheid!

Lees meer