Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Expoplu Experiment: Ide André & Mike Moonen ‘Flip It Stew Pit’

Ide André & Mike Moonen

  • 20.04.2018 – 13.05.2018

Opening 20.04.2018 / 20:00 – 23:00

 

 

Over een periode van twee weken werkten Mike Moonen en Ide André intensief samen in de tentoonstellingsruimte van Expoplu. In deze periode schikte de ruimte zich niet als white cube, maar als een levendig atelier. Waarin ontmoeting, samenwerken, en het uitwisselen van elkaars materialen en manier van werken centraal stond. Het doel van deze ingespannen periode van samen tijd doorbrengen in één ruimte, en elkaar (/elkaars werk) leren kennen? Het afzonderlijk verkennen van nieuwe stappen in eigen beeldend werk.

 

Het op zoek gaan naar overeenkomsten binnen elkaars kunst of methode van werken bleek de eerste handeling om de praktijk van Moonen en André dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe vind je een verband tussen twee kunstenaars van wie niet alleen het werk, maar ook de werkwijze om kunst te maken zo verschilt? Waar André zich vastklampt aan een doek waar hij met verschillende materialen uiterst geconcentreerd sporen op achter laat, speelt Moonen met vreemde (gevonden) objecten, salami plakken in collages of dansende paperclips. Een gemeenschappelijke deler bleek de muziek, en dan met name de rol die dit medium speelt binnen hun praktijk. Beide kunstenaars zijn actief in onconventionele bands, die vaak – dan al niet zichtbaar – een bijdrage leveren aan hun individuele werk.

 

Elkaar zo veel mogelijk uit hun eigen comfortzone halen bracht ook interessante experimenten teweeg. Het legt de nadruk op zaken die beide kunstenaars juist niet delen. Er kwamen verplichtingen bij gepaard, opdrachten die Moonen André meegaf, en andersom. Het verplichten van werken met voedsel, of het opstellen van regels waardoor beiden een beperking of bevrijding ervoeren tijdens het maakproces.

 

Het elkaar op de proef stellen gedurende de werkperiode, waarin hun ondervindingen of uitkomsten worden geïllustreerd, maakt de tentoonstelling Flip It Stew Pit een dynamisch geheel. Het voortdurende heen en weer passen van gemaakte kunstwerken en flarden aan ideeën als een voetbal tussen twee spelers, resulteert in een kunstwerk of installatie van een nieuw persoon. Een fictieve kunstenaar die geboren is uit het samenkomen van Moonen en André.

 

Expoplu Experiment wordt gecureerd door Fenne Saedt.

 

Je bent van harte welkom op de opening, vrijdag 20 april om 20.00 uur.

Adres Expoplu:
Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

Openingstijden:
Woensdag t/m zondag van 12:00 t/m 17:00 uur (gedurende tentoonstellingen)

Made possible by: