Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Unlocked/Reconnected: Annabelle Binnerts

Expoplu doet mee aan het initiatief Unlocked/Reconnected. Dit landelijke project brengt meer dan tweehonderd ‘huizen voor de kunst’ in Nederland samen. Het vertrekpunt is solidariteit en de wil om gezamenlijk te reflecteren op wat (t)huis is.

Tijdens Unlocked/Reconnected toont Expoplu ‘Hopefully Gloomy’ van Annabelle Binnerts. Het werk is voortgekomen uit een gelijknamig gedicht dat zij afgelopen jaar schreef. Het uitgangspunt voor dit gedicht was om een opsomming te schrijven van de verschillende manieren waarop we de natuur, door middel van de verhalen die we vertellen, een symbolische waarde toeschrijven. Hoe bijvoorbeeld elke vos een listig wezen is, en er elke winter een dik pak sneeuw valt.

Annabelle Binnerts is in haar praktijk al langere tijd bezig met thema’s als lezen en verhalen, en vindt het interssant hoe we door verschillende verteltradities deze symbolische betekenissen aangeleerd lijken te hebben – betekenissen en symbolen die misschien nog nauwelijks terug te vinden zijn in de manier waarop we de natuur in deze tijd ervaren. De keuze voor ‘Hopefully Gloomy’ is tot stand gekomen door het idee van de natuur als symbolische of metaforische thuis van de mens. De vervreemding van de mens met haar natuurlijke thuis kan dan ook worden beschouwd als de oorzaak voor het ontwrichten van de samenleving, maar ook als de reden waardoor wij ons moeten terugtrekken in onze niet-metaforische huizen van steen. Het werk van Binnerts belichaamt voor Expoplu het hoopvolle maar ook sombere wat ons te wachten kan staan.

‘Hopefully Gloomy’ van Annabelle Binnerts is te zien bij Expoplu van 4 juli tot en met 26 juli 2020, aan de Driekoningenstraat 16 te Arnhem.