Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Over Expoplu

Sinds 1994 is de Expoplu een platform voor hedendaagse beeldende kunst. Gevestigd in een voormalige paraplufabriek in het centrum van de stad Nijmegen, toont Expoplu kunstenaars uit binnen- en buitenland, en biedt Expoplu ruimte voor experiment, engagement en samenwerking. De onderzoekende houding van de curatoren en organisatoren is bepalend voor een brede programmering waarin de interactie tussen beeldende kunst en andere disciplines voorop staat.

Achtergrond

De Paraplufabriek is een voormalig fabriekscomplex gelegen in de woonwijk Bottendaal in Nijmegen. Het pand wordt beheerd door de gelijknamige vereniging van bewoners en gebruikers. De Vereniging de Parapluiefabriek stelt zich het bieden van betaalbare woonruimte aan jongeren en het onderbrengen van sociaal-culturele activiteiten ten doel. Zo wordt op een democratische manier een plezierige en creatieve woon-werksituatie gerealiseerd.

Het pand werd in 1982 gekraakt, sinds 1984 gehuurd en in 1995 door ons zelf aangekocht. Op dit moment biedt de Paraplufabriek onderdak aan zeven bewoners/bewoonsters en zo’n achttien activiteiten. In totaal heeft de vereniging zo’n 50 leden. De activiteiten komen zowel vanuit de bewoners als van buiten de Plu tot stand. Sommige activiteiten zitten al enkele jaren in het pand, zijn begonnen als hobby en uitgegroeid tot (semi-)commerciĆ«le bedrijfjes.

Meer informatie over de Paraplufabriek vind je op: https://www.plu.nl