Dichter bij de filosofie

Collectief Dichterbij organiseert 24 mei van 20:00 – 23:00 uur een filosofie avond in de Expoplu.
18056988_1333989956683236_768737171594669517_nDe avond zal geheel in het teken van creativiteit staan. Een filosoof en verschillende kunstenaars zullen hierover met elkar in gesprek gaan. Creativiteit is immers een centraal begrip in de huidige samenleving, maar het is onduidelijk wat het precies inhoudt. Iedereen wil tegenwoordig wel creatief zijn, maar wat is creativiteit eigenlijk? Kun je creativiteit leren? Op welke manier kan creativiteit concreet bijdragen aan de maatschappij? Deze vragen zullen zowel vanuit een filosofisch als vanuit een artistiek perspectief behandeld worden. Ook zullen de kunstenaars hun eigen werk tentoonstellen en vertellen op wat voor een manier creatieve processen een rol hebben gespeeld in hun eigen maakproces.

 

Even voorstellen, de filosoof en kunstenaars die in gesprek gaan:

– De filosoof Laurens Landeweerd zal een lezing geven over creativiteit vanuit een filosofisch perspectief (aan de hand van theorieën over creativiteit van, onder andere, Gilles Deleuze).

– Een groep performance kunstenaars uit Berlijn zal een conceptuele dans performance opvoeren, gecombineerd met filmprojecties (hun projectplan is bijgevoegd).

– De schrijver Joost Oomen zal uit zijn eigen werk voordragen. Joost Oomen heeft twee dichtbundels gepubliceerd en publiceerde dit jaar met een chapbook bij Wintertuin. Daarnaast is hij zowel de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen geweest als de stadsdichter  van Groningen.

– De dichter Hester Beers zal ook voordragen uit eigen werk. Zij is onlangs gepubliceerd met de bundel ‘Het einde van de roltrap’.

– De singer-songwriter Kelvin Klaassen zal muziek maken. Hij studeert zelf filosofie in Nijmegen en heeft enkele jaren geleden de wedstrijd Nootuitgang gewonnen.

– Sander Bisselink zal de avond presenteren. Hij studeert zelf ook filosofie en heeft ervaring met het presenteren van literaire avonden.